Psikologët shpjegojnë 6 gjëra të zakonshme që nuk mund t’i bëjmë në ëndrrat tona

Views: 32
  1. Telefonat inteligjentë

Sipas hulumtimit, vetëm rreth 3.55% e grave dhe 2.69% e burrave shohin telefonat inteligjentë në ëndrrat e tyre. Mund të lidhet me faktin se telefonat inteligjentë dhe pajisjet e tjera moderne janë shfaqur në jetën tonë kohët e fundit, dhe trurin tonë nuk janë mësuar aq mirë për to.

Psychologists Explain 6 Common Things We Can’t Do in Our Dreams

Ekziston një teori që ne ëndërrojmë në mënyrë që truri ynë të përpunojë ankthet dhe frikën tonë, dhe kjo na ndihmon të merremi me ngjarje stresuese. Pra, ëndërrimi vepron si një lloj mekanizmi mbrojtës i evoluar, dhe gjërat për të cilat ëndërrojmë shpesh vijnë nga pjesë më të vjetra të mendjes njerëzore. Ata janë më të lidhur me problemet me të cilat mund të lidhen etërit tanë, si luftimi dhe mbijetesa.

Sidoqoftë, disa rrethana mund të shkaktojnë shfaqjen e telefonave inteligjentë në ëndrrat tona. Alice Robb, autorja e një libri për ëndrrat, tregon se njerëzit kanë më shumë të ngjarë të shohin telefonat inteligjentë në ëndrrat e tyre kur ata po kalojnë disa ngjarje intesive të jetës, si vajtimi ose humbja e një të dashur.

 

  1. Shkruani, lexoni ose flisni në të vërtetë

Rajonet e trurit tonë që janë përgjegjës për interpretimin e gjuhës janë shumë më pak aktive ndërsa jemi në gjumë. Kjo është arsyeja pse formimi dhe shprehja e gjuhës mund të bëhet mjaft detyrë.

Për shembull, disa njerëz vërejnë se nuk janë të sigurt se ata ose njerëz të tjerë po flasin në ëndrrat e tyre dhe komunikimi mes tyre duket më shumë si telepati. Kështu që ne mund t’i kuptojmë konceptet dhe idetë ndërsa jemi në gjumë, dhe mund të shprehemi, por me të vërtetë nuk e dëgjojmë tingullin ose nuk shohim ndonjë që flet në të vërtetë.

Psychologists Explain 6 Common Things We Can’t Do in Our Dreams

E njëjta gjë vlen për leximin, shkrimin ose kohën e duhur. Mund të marrim një ide të përgjithshme, por rrallë mund të dallojmë fjalë të ndara ose të themi kohën e saktë. Sidoqoftë, njerëzit që përdorin gjuhën në jetën e tyre të përditshme shumë, siç janë shkrimtarët ose poetë, në të vërtetë mund të jenë në gjendje të kuptojnë gjuhën në ëndrrat e tyre dhe të dalin me ide të reja që mund të jenë akoma të dobishme pasi të zgjohen.

 

  1. Takimi i të huajve

Ekziston një teori që truri ynë nuk mund të “shpikë” njerëz të rinj, dhe të gjithë të huajt që shohim në ëndrrat tona janë ose njerëz me të cilët kemi hasur tashmë diku ose fytyrat e tyre janë një kombinim i veçorive që kemi parë tashmë. Ndërsa studiuesit tregojnë se deri më tani, nuk ka asnjë mënyrë për të provuar këtë teori për shkak të natyrës së ëndrrave tona, ata thonë se kjo hipotezë mund të jetë ende e vërtetë.

 

Shumica e ëndrrave tona ka të ngjarë të bazohen në elemente të përhershme nga jeta jonë, kështu që ne ndoshta kemi parë tashmë të huaj nga ëndrrat tona. Ne mund të mos i mbajmë mend ato sepse ndërveprimi ishte i shkurtër dhe i pakuptimtë, si për shembull, nëse shohim një person në një turmë ose në ndonjë reklamë televizive dhe nuk i kujtojmë ato me vetëdije.

Sidoqoftë, nuk ka asgjë që mund të parandalojë trurin tonë të shfaqet me fytyra të reja, por prapëseprapë, ato ka të ngjarë të bazohen në tiparet e fytyrës që kemi parë tashmë.

 

  1. Bërja e aktiviteteve fizike

Psychologists Explain 6 Common Things We Can’t Do in Our Dreams

Ne të gjithë kemi qenë ndoshta atje  ju përpiqeni të vraponi, luftoni ose hidheni lart, por ndjehet sikur po bëni gjithçka në lëvizje të ngadaltë pa marrë parasysh sa shumë përpiqeni. Studiuesit sugjerojnë që ne mund ta perceptojmë kohën ndryshe, ndërsa flemë, edhe më shpejt dhe më ngadalë.

Për më tepër, ne shohim ëndrra gjatë gjumit tonë REM, dhe muskujt tanë janë të imobilizuar dhe të relaksuar gjatë kësaj kohe. Në këtë mënyrë, në trurin tonë sigurohemi që ne nuk do të veprojmë në atë që po ëndërrojmë. Pra, kjo ndjenjë e lëvizjes së ngadaltë mund të ndodhë për shkak të mungesës së reagimeve muskulore ose përpunimit të ngadaltë të nervit gjatë kësaj faze të gjumit.

 

  1. Shikimi i vetes në pasqyrë

Psychologists Explain 6 Common Things We Can’t Do in Our Dreams

Pasqyrat dhe reflektimet janë koncepte kurioze kur bëhet fjalë për ëndrrat. Qështja është se në botën e vërtetë, reflektimet respektojnë ligjet e fizikës, por ëndrrat drejtohen nga pritjet dhe kujtimet tona nënndërgjegjeshëm, dhe rregullat e “jetës reale” nuk zbatohen vërtet atje. Pra, ne zakonisht do të shohim ose diçka të paqartë ose jo me të vërtetë të dallueshme në pasqyrë, ose mund të shohim fytyrat tona që ishin shndërruar në një mënyrë të çuditshme.

Disa njerëz besojnë se që nga ëndrrat mund të na ndihmojnë të përpunojmë jetën tonë zgjuar në një farë mënyre, duke parë reflektimin tuaj në një pasqyrë mund të jetë për të parë veten në këndvështrim psikologjik në vend të një realiste. Kështu që gjërat që shihni në një pasqyrë mund të kenë disa lidhje me ngjarjet në jetën tuaj të përditshme, vetëvlerësimin tuaj dhe luftërat që mund të kaloni.

 

6.Shijimi i ushqimit

Një ekspert thotë se njerëzit rrallëherë e kuptojnë “përvojën e plotë të të ngrënit” në ëndrra, dhe ne priremi të kujtojmë se ishim gati të hanim ose se thjesht ishim duke ngrënë. Por nëse arrijmë të kujtojmë vetë procesin, mund të kemi probleme që të përcaktojmë se çfarë po hanim saktësisht dhe si shijonte ky ushqim.Psychologists Explain 6 Common Things We Can’t Do in Our Dreams

Por ndonjëherë, njerëzit arrijnë të ndiejnë shijen e ushqimit në ëndrrat e tyre, gjë që është veçanërisht e zakonshme në mesin e ëndërrimtarëve të kthjellët. Në ëndrrat tona,në trurin tonë krijojnë përvojat e ëndrrave për ne ose duke e mbështetur atë në përvojat e jetës reale që kemi pasur tashmë, ose kemi ardhur me idenë tonë se si mund të ndjehen disa gjëra. Kështu që ushqimi mund të shijojë ashtu si e keni imagjinuar, më mirë ose të keni një shije të paparashikueshme bazuar në pritjet dhe kujtimet tuaja.

Shpërndaje me dikë që mund ti ndihmojë ky informacion!Ndani përvojat dhe mendimet e juaja me ne në komente për këtë artikull!

Comments: 0

Your email address will not be published. Required fields are marked with *